关于美国休斯敦大学宋钢兵教授来华南理工大学讲学的通知
发布时间: 2018-02-27

题 目:基于压电传感器的冲击探测与定位

Impact Detection and Localization Using Piezoceramic Transducers

时 间:201832日下午2:30~3:30

地 点:7号楼2楼报告厅

报告人:宋钢兵教授美国休斯敦大学

欢迎广大师生参加

土木与交通学院

2018227

报告人简介:

宋钢兵博士是美国休斯敦大学智能材料与结构实验室的创始人及主任,也是休士顿大学机械工程、土木与环境工程、电气与计算机工程教授。宋博士是2001年度美国国家科学基金会职业奖的获得者(相当于国内杰出青年基金)。他分别于19951991获美国哥伦比亚大学机械工程系博士及硕士学位,于1989年获浙江大学学士学位。他在国内为杰出青年基金(海外)获得者、长江学者讲座教授、中组部“千人计划”教授。他在智能材料与结构技术、结构振动控制、结构健康监测等领域开展了卓越的研究,主讲两门智能材料课程,发表300余篇期刊文章,获19项美国专利。他相关研究获得美国国家科学基金会、美国能源部、美国宇航局等机构的资助。除了他的研究工作外,宋博士还热衷于改进使用技术的教学。他是网络远程实验/实验室的领导者,也是系统地在工程教育中实施远程实验的先驱,先后获得了美国航空航天部、美国土木工程学会及机械工程学会的教学类奖项。宋博士是美国航空学会、ASMEIEEE的成员,Smart material and structures等多个国际期刊主编。

报告摘要:

Structural impact events, such as impact events by foreign object on structures, always endanger the integrity of the structures and may lead to serious consequences if undetected, which highlight the structural health monitoring with the capability of detection and location of the impulse events in a rapid pace. The piezoelectricity of piezoelectric ceramic materials enables their applications in impact detection and localization. Since the characteristics of ultrasonic guided waves include dispersion, multi-mode, mode-conversion and rate of attenuation, it is a great challenge to utilize the information of the ultrasonic guided waves captured by piezoelectric ceramic sensors to locate the source of the ultrasonic guided waves. An innovative algorithm was established to pinpoint the time of arrival of the ultrasonic guided waves, and estimate the propagation distance. This seminar reports this innovative algorithm and investigates the piezoelectric ceramic sensors to estimate the propagation distances of versatile ultrasonic guided waves. Based on the algorithm, the impulse events can be detected and located on various structures, such as underwater pipelines, metal plates and concrete columns.