关于举行台湾东海大学张有义教授学术报告的通知

报告题目: PVA(poly-vinyl alcohol, 吸水性聚乙烯醇 ) brush roller used in cleaning TFT-LCD video plate

报告人:张有义(台湾东海大学)

报告时间:2019年1月4日上午10点

报告地点:北区科技园2号楼324报告厅

邀请人:张睿 特聘研究员

欢迎广大师生踊跃参加。

华南软物质科学与技术高等研究院

2018年12月21日

报告内容简介:

The physical properties of porous poly(vinyl formal) (PVF) sponges made by poly(vinyl alcohol)(PVA) through the formaldehyde hybrid reaction (i.e. acetalization) with and without the use of the pore-making agents are compared in this lecture. Through the help of images taken by SEM, the formation process of the present PVF sponges will be discussed. Additionally, the effect of poly(vinyl alcohol) (PVA) concentration on the pore structure of the PVF sponges will be investigated in detail through the analyses of pore-size distribution, mechanical modulus and water adsorption capacities.

报告人简介:

张有义教授现任教于台湾东海大学化工系。1980年至1984年在南加州大学读博士学位期间 (Porous media transport phenomena, DOE project on Tertiary oil recovery technology), 师承Arthur Adamson教授,Yen-Teh Fu, 和 Chi Tien教授, 也曾和法國Poncin F. Poncin教授合作polymer surface modification by cold plasma project (CNRS Univ. of Maine LeMans, Dept. of Polymer Chemistry, France, 1997-2007)。主要从事胶体与表面化学、石油工程、化工程序设计及输送现象等方面的研究,近年来发表学术论文40余篇,著作2本:“胶体及界面化学入门”;“化工程序设计”。研究项目包括:法国CNRS国际合作研究计划“以低温电浆改质各种高分子材料和人造胶体的表面”;厦门市科技计划对台合作项目“地衣芽孢杆菌絮凝基因探索及其生絮凝剂高产菌株构建”;国家自然科学基金“关键基因对微生物胶体稳定性的影响机制与细菌细胞的絮凝行为调控”等。曾任美国Syracuse大学访问教授,法国University of Maine, LeMans访问教授。