关于举行美国北卡罗莱纳州立大学成家杨教授报告会的通知

报告时间:2019712日周五上午9:30

报告地点:环境楼B4-308会议室

报告人:Dr. Jay J. Cheng (成家杨)

报告题目:美国畜禽养殖废水综合处理技术

Animal Waste Management Technology in US

报告摘要

A comprehensive system has been developed for animal waste management and bioresource recovery. The system includes an anaerobic digester, a novel trickling filter, and a greenhouse. Organics in the animal waste are converted in the digester into biogas which is utilized for bioenergy production. Ammonia in the effluent from the digester is nitrified in the tricking filter. The nitrified effluent is then used as fertigation in the greenhouse for tomato production. The comprehensive system provides a zero-discharge technology to utilize all the resources in the animal waste and generate value-added products. An alternative for the nutrient recovery in the greenhouse is growing duckweed. Duckweed has a high capacity of assimilating ammonia-nitrogen, phosphorus, and minerals in animal wastewater. The duckweed can be utilized as animal feed or feedstock for bioethanol production.

报告人简介

成 家 杨

博士、教授,现任职于美国北卡罗莱纳州立大生物与农业工程系教授;北京大学环境与能源学院(深圳)前院长、教授;广东石油化工学院“****”国家特聘专家;广东石油化工学院兼职教授;美国国务院授予的Fulbright者;1982年毕业于江西工院(南昌大),获得工程士;1987年毕业于西提-托蒂大学,获得生物工程士;1996年毕业于美辛辛那提大学,获得境工程博士;曾任Journal of Environmental Engineering和《生物学杂志》期刊编辑;多年来主要从事“高浓度有机废水处理及资源回收利用”、“木质纤维素废料的能源化利用”、“微藻能源化和综合利用”等领域的研究,主持和参与30多项科研课题,共计经费6百多万美元出版专著Biomass to Renewable Energy Processes (第一版2010年;第二版2018)一部,被业界广泛用作为生物能源领域的教科书和主要参考书;发表SCI 学术论文与国际会议论200多篇被引用5000 多次,最高单篇被引用达3000多次,2016年被评为全球环境工程最高被引学者之一; 应邀在北美南美、 欧中国(包括香港和台湾)和日本等地的国际会议学术机构作主学术讲70余次。