关于举行法国雷恩一大Christian Bruneau教授学术报告会的通知

时间:2016-12-07浏览:1设置

报告题目:Catalysis of Phosphinesulfonate Ru-, Ir-Complexes in Hydrogenation and Dehydrogenation Reactions(含膦磺酸钌、铱配合物催化的氢化与脱氢反应)

报 告 人:Christian Bruneau教授(法国雷恩一大)

报告时间:2016129日(星期五)10:00-11:30

报告地点:化学与化工学院逸夫工程馆四楼学术报告厅

欢迎广大师生参加!

化学与化工学院

2016127

内容摘要:

Transition metal complexes equipped with bidentate and polydentate ligands have found numerous applications in homogeneous catalysis. The use of functional polydentate ligands has contributed to the recent development of new catalytic processes and improvement of known reactions.We will show how proton responsive ligands can induce very attractive transformations. The unique role of chelating phosphinesulfonate ligands in nucleophilic allylic substitution, dehydrogenation of saturated cyclic amines into enamines followed by reaction with electrophiles, and enantioselective hydrogenation of aromatic ketones will be presented. The catalytic ability of phosphinepyridonate ruthenium and iridium complexes in hydrogenation of ketones and dehydrogenation of primary alcohols to produce acetals will be shown.

报告人简介:

Christian Bruneau教授于20002005年间任法国雷恩一大金属有机与催化实验室的负责人,2006年至2011年间担任该校金属有机与催化研究所的所长,2012年至今,担任绿色化学与催化研究中心的主任。布鲁诺教授的主要研究兴趣包括新型配合物催化剂的合成,烯烃的复分解反应、不饱和键的氢化、转移氢化反应等。到目前为止,他共计在J. Am. Chem. Soc.,Angew. Chem. Int. Ed.等国际高水平期刊上发表论文315篇,论文累计被引10000余次,H-index51,参与编写著作28部,拥有8项国际专利;获得的奖项主要包括2008年法国化学会的配位化学奖、2012法国科学院的Paul Langevin奖、以及2016年法国化学会的Grand Prix Achille Le Bel奖等。

附件: